esmaspäev, 25. oktoober 2010

Folksonoomia

Folksonoomial veebinduses on nii positiivseid kui ka negatiivseid külgi. Üheks positiivseks on kindlasti üldse märgendamise võimalus ning siis nende märksõnade kaudu endale vajalik lehekülg üles leida või leida vastav kategooria. Ja samas iga lehekülg, mis kasutab folksonoomiat võib samas olla kehv, sest neid märksõnu võib tulla liiga palju ning tekib hoopiski müra.
Ma ise ei ole kasutanud eriti folksonoomiat, kuid igasugused otsingumootorid kasutavad ju ka folksonoomiat. ükskõik kuhu otisngusse neti.ee, google.com jne sisestad ju mingi märksõna, mille kaudu kuvatakse sulle hulk lehti, ja sama on ju ka wikipeedia. Eks need vast sobiksid heade näidete nimekirja ja muidugi ka õppematerjalis nimetatud delicious. Seal peab küll registreeruma, et ise sinna tag-e ja ühisjärjehoidjaid lisada nagu ka näiteks digg'i. Kuid ilma registreerimatagi tutvusin nendega põgusalt ning tundus päris hea olevat. Delicious's proovisin otsida Hiiumaa kohta ja päris huvitavaid lehti anti valikusse. Kindlasti on neid positiivseid lehti veel ja veel.
Mõnda negatiivset näidet leida pole ka eriti raske, sest kui neid märksõnu annab iga kasutaja, siis tekib tohutu infomüra ning folksonoomia põhiidee - lihtsus ja kiirus - saab kõvasti "pihta".
Seega negatiivse näitena võiks tuua ju samuti näiteks wikipeedia. Seal on veel lisaks see, et paljusid teemasid pole veel kirjutatud, kuid viited on.
Lisaks sildipilved, mida kasutavad paljud lehed, ühe näitena võiks tuua 43things, mis on iseenesest päris lahe leht ning sinna uut mõtet lisada on ainult mõne sekundi küsimus (katsetasin). Samuti saad teiste lisatud ideid hinnata, kas annad jah või ei hääle. Miks mitte sealt endale ideid hankida, aga ....... Sildipilvedes muutuvad märksõnade suurused vastavalt sellele palju neid vajutatud on nign siis tekibki situatsioon, kus mõni märksõna on ülisuur, aga teine seal kõrval imepisike, nii et võta luup abiks. See imepisike võib aga sulle väga oluline olla.

Seega folksonoomia on väga hea kui ainult sellega mitte liiale minna ja kasu asemel hoopis suur müra tekitada. Minu arvates märksõna lisamine olemasolevatele on võimalus, mitte kohustus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar